maanantai 2. toukokuuta 2011

To 21.4.2011 MERELLÄ PANAMA-GALAPAGOS

Päivitysaika: 17.00 (GMT 23.00). Sijainti: 8 astetta 32,8'N, 79 astetta 29,8'W. Ilma aurinkoinen, tuuli S 1-3 m/s. Matkaa jäljellä Galapagokselle 913Nm (1691km)

Ennen aamukahdeksaa oli aamupala nautittu. Lähtövalmisteluihin kuului jollan perämoottorin ja itse jollan nostaminen Seiliin. Klo 8.45 ankkuri nousi mutaisena Brisas de Amadorissa ja suuntasimme Flamenco Yacht Clubin tankkauslaituriin. Aallonmurtajan sisäpuolelta meidät komennettiin ulos odottelemaan vuoroamme n. 15 minuutiksi ja VHF-kanava 10 piti olla kuulolla. Odotettuamme tunnin Seilin kippari otti yhteyttä VHF:llä, mutta vastaus oli vain, että pitää pysytellä 'stand by' kanavalla 10. Aallonmurtajan sisäpuolelle näytti kulkevan vilkas moottoriveneliikenne, Seiliä ei vaan kutsuttu. 1,5 tunnin odottelun jälkeen Anne soitti puhelimella Flamenco Yacht Clubin supervisorille ja kertoi pitkästä odottelustamme. Puhelun lopuksi Anne vielä tavasi Seilin nimen, jotta osaavat kutsua meitä. Kahden tunnin odotus palkittiin ja VHF:stä kuului Seilin nimi, saimme luvan tankkauslaiturille. Nämä on niitä Panaman aikakäsityksiä.

Ari tankkaili dieseliä ja vettä Seilin tankkeihin. Anne kävi sillä aikaa immigrationissa hakemassa leimat passeihin ja jättämässä tarvittavat asiakirjat. Toimistossa kaksi naista teki niitä näitä keskenään ja tulliviranomainen nukkui kuorsaten oman työpöytänsä ääressä. Hetkeä myöhemmin toinen, hyvin englantia puhuva nainen sanoi, että pitää muistaa ottaa kopio zarpesta (Shelter Baystä saatu asiakirja). No, eihän tässä toimistossa tietenkään ollut kopiokonetta. Piti juosta toiseen rakennukseen, jossa ystävällinen naishenkilö otti kopion ihan ilmaiseksi. Sitten takaisin immigrationiin, jossa pienen odottelun jälkeen passit saivat leimansa ja immigrationiin jäi vaaditut paperit. Tullimies jatkoi kuorsaustaan. Annen palatessa tankkauslaiturille kaikki Seilin tankit olivat piripinnassa, bensaa emme saaneet perämoottorin tankkiin. Kai Galapagoksellakin perämoottoreita käytetään. Niine hyvinemme irrotimme köydet ja karistimme Panaman tomut jaloistamme klo12.20. Tässä vaiheessa vuorovesi oli laskenut jo niin alas, että syvyysmittari näytti vain 2,2 metriä, onneksi emme jääneet pohjaan kiinni. Täällä Panamassa Tyynen meren puolella vuorovesivaihtelu on vähintään 5 metriä, mikä on syytä pitää mielessä ihan koko ajan.

Seilin keula kohti Galapagosta vihdoin ja viimein. Iltapäivällä söimme kiirastorstain kunniaksi uunissa haudutettua broileria riisi-vihannespedillä. Moottori on käynyt toistaiseksi ihan koko ajan, sillä vieno vastatuuli on ollut vallitseva. Kalastusta ei ole vielä aloitettu.

Ei kommentteja: