perjantai 20. toukokuuta 2011

SU 1.5.2011 MERELLÄ PANAMA-GALAPAGOS

Eilisen blogipäivityksen jälkeen Anne näki ensimmäisenä maata; saarten hahmoja näkyi hämärtyvässä kaukaisuudessa. Vielä oli kuitenkin yö matkattavana, ennen kuin olisimme määränpäässämme. Sentään autopilotti on pitänyt kiinni sopimuksestaan ja seurannut piirrettyä reittiviivaa. Kyllähän kokemamme ongelmat vaivaavat unta ja kipparin ajatukset ahkeroivat ankkuroitumisen onnistumisessa, sillä tiesimme, että Academy Bay Puerto Ayoran edustalla on ruuhkainen ja ulapalta rantaa kohti matkaava maininki ei suinkaan helpota kääntymistä ahtaassa tilassa ilman ruoria ja peruutusvaihdetta.

Ari otti yhteyttä Tuomoon pari tuntia ennen saapumistamme. Hän lupasi katsoa valmiiksi riittävän tilavan ankkuripaikan huomioiden rajoituksemme ja tulla taksiveneellä avuksi. Ison purjeen laskimme hyvissä ajoin, mutta genoalla tulimme ankkurointilahdelle uloimpien ankkuroitujen alusten tasalle, ennen kuin käynnistimme kanisterista polttoainetta litkivän moottorin. Ankkurilahti on maininkien vuoksi aika rauhaton ja tuuli painoi rantaa kohden, Seilin tehokas keulapotkuri ei yksinään olisi mitenkään pystynyt kääntämään venettä, vaan taksiveneen työntöapu oli korvaamaton. Melko tarkkaan puolenpäivän aikaan laskimme ankkurimme isojen laivojen väliin ja taksivene vei peräankkurimme sopivaan paikkaan. Tuomo tuli tervehtimään meitä Seiliin ja lupasi hommata viranomaisten tarkastuksen samoin tein, niin kuin sitten tapahtuikin. Tällaisessa tilanteessa on enemmän kuin tervetullutta, että vastassa on maanmies ja sitä kautta helppo kommunikointi.

Agenttimme, Tuomo, antoi lyhyen briiffauksen Puerto Ayorasta ja neuvoi meille hyvän ruokapaikan. Päätimme nauttia hyvän ravintola-aterian kaikkien koettelemustemme jälkeen, vaikka olimmekin aika väsyksissä. Purjehdimme pääsiäisestä vappuun Panamasta Galapagokseen. Näin ilmaistuna aika tuntuu pitkältä, jotakuinkin 10 päivää ja 1000 merimailia (1580km). Ellei lasketa tekniikkaongelmia, matka meni muuten oikein mukavasti. Loppuajasta puhalsivat lannetuulet, purjeet toimivat hienosti, vuorokausi- ja ruokailurytmi löytyivät helposti. Alkumatkasta ei missään nimessä kannata ruveta laskemaan, montako päivää tai mailia on vielä edessä. Kaikista hommaamistamme opuksista päätellen olemme saapuneet yhteen ainutlaatuisimmista maailmankolkista, minkä sanotaan muuttaneen maailman.

Ei kommentteja: