sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

MERELLÄ 16.-18.6.2011 GALAPAGOS-MARQUESAS, RANSKAN POLYNESIA

Päivitysaika: 15.00 (GMT 23.00). Sijainti: 06 astetta 57,9' , 120 astetta 52,8'W. Ilma aurinkoinen, tuuli SE 3-4m/s. Matkaa jäljellä Marquesasille 1077Nm (1995km).

Jo kaksi kertaa olemme ylittäneet aikavyöhykkeen ja siirtäneet kellon viisareita taaksepäin. Nyt aikaero Suomeen on 11 tuntia. Aikavyöhykkeiden ylitys kertonee omalta osaltaan siitä, miten pitkä matka tämä Galapagos-Marquesas on ja vieläkin ollaan yli 1000Nm (melkein 2000km) määränpäästä.

Viimeiset päivät ovat olleet suhteellisen heikkotuulisia ja myötätuulessa on viritelty purjeita ahkerasti. Öisin tuulet ovat loppuneet jopa 10 tunniksi. Sanomattakin on selvää, ettei matka silloin ole juurikaan edennyt. Silti olemme saavuttaneet yli sadan mailin vuorokausimatkat, mitä on pidettävä oikein tyydyttävänä. Säät ovat olleet vaihtelevia ja tummiin pilviin olemme varautuneet kunnioittavasti pienentämällä purjeita. Tummat pilvet sadekuuroineen tuovat usein aika kovia hiivareita. Yöllähän niitä ei erota, mutta silloin kuljemmekin pienennetyin purjein. Ilmanalassa on tapahtunut selvä muutos. Aurinko paistaa enemmän ja ilta-/yökosteus on vähentynyt merkittävästi tehden illat ja yöt vähän lämpimimmiksi. Perjantai oli hieno, aurinkoinen purjehduspäivä.

Perjantaiyönä klo 01.06 meidät ohitti tuntematon alus keulan puolelta 16,2Nm etäisyydellä ajaen suuntaan 59 astetta, nopeudella 16,8 solmua. SeaMe hälytti ensin siitä. Myöhemmin tiedot selvisivät AIS:sta. Harmi vain, ettei siellä näkynyt laivan nimeä eikä määränpäätä. Se olikin sitten ainut havainto eikä sekään mikään näköhavainto. Hyvin isseksemme ja yssiksemme olemme liikenteessä. Iltaisin ja öisin olemme voineet nauttia täysikuun loistosta ja äärettömän upeasta tähtitaivaasta. Vielä, kun muistaisimme sanat tangoihin Täysikuu ja Tähdet meren yllä, niin voisimme itsellemmekin yllätykseksi laulaa luikauttaa.

Kippari sai ihan mukavan kokoisen mahi-mahin ja menukin sen osalta oli jo suunniteltu valmiiksi. Niin onnettomasti kuitenkin kävi, että mahi-mahi huuhteluvaiheessa ja täysin perattuna lipsahti mereen, niin jäi kala-ateria nauttimatta. Sen jälkeen onkin ollut vähän hiljaisempaa kalarintamalla; jotain näykkimistä on ollut, kun uksi uistinkin hävisi. Nyt uudet uistimet uivat ja toivotaan parasta.

Anne on jatkanut sisätilojen siivousta, keikutuskin aina välillä unohtuu siinä siivousinnon vallassa. Nostimme tänään kaikki sohvan irto-osat ulkoilmaan ja Ari hakkasi mattopiiskalla pölyt pois merituulessa.

Ajatukset väkisinkin siirtyvät pikkuhiljaa Marquesasiin. Olemme lukeneet erinäisiä oppaita ja kippari kaivoi useamman kymmenen kilon arkistostaan aluetta koskevat paperikartat esiin.


 

Ei kommentteja: