maanantai 13. kesäkuuta 2011

MERELLÄ 10.-12.6.2011 GALAPAGOS-MARQUESAS, RANSKAN POLYNESIA

Päivitysaika: 16.00 (GMT 24.00). Sijainti: 04 astetta 52,3'S, 109 astetta 20,9'W. Ilma aurinkoinen, tuuli SE 5-6m/s. Matkaa jäljellä Marquesasille 1778Nm (3293km).

Perjantaina aamuyöllä oli ensimmäinen laivahavainto 10 päivään, kun 73-metrinen kalastusalus La Pena ohitti keulan puolelta 2 mailin päästä suuntaan 169 astetta. Sama 'kelluva kalatehdas' ilmestyi päivänvalossa ja sivuutti taas meidät, mutta nyt vain 100 metrin etäisyydeltä Jostain kummasta ilmestyi myös keltainen helikopteri, vaikka lähimpään saareen on noin 1000Nm (n. 1900km). La Pena ilmeisesti pyöri jossain vielä seuraavankin yön, koska SeaMe piippasi melkein koko yön.

Joka kerran, kun olemme halunneet kalaa, sitä on myös tullut. Perjantaina aamupalalla ollessamme mahi-mahi oli aamusyönnillä. Tällä kertaa kokeilimme pahanmakuista rommia kalan tainnutukseen ja tepsihän se. Kala muuttui elottomaksi ja kalpeaksi hetkessä. Taitaa jäädä kalapappi virkaa vaille. Kun kalamerkki ei vaihdu, ollaan yritetty vaihdella valmistustapoja. Nyt Seilin kokki valmisti mahi-mahia tomaatti-sipulikastikkeessa.

Purjehduksellisesti päivä meni hienosti 6-8m/s SE-tuulessa ja iltapäivällä totesimme tehneemme uuden vuorokausiennätyksen 151Nm (280km). Eihän tässä mitään ennätyksiä jahdata, mutta mukavan päivän päätteeksi on kiva huomata myös matkan joutuneen. Vuorokausimailit ovat keskimäärin vähän yli 130Nm (n. 240km). Lauantaina tuuli pysyi suurin piirtein samoissa lukemissa. Sunnuntaina sen sijaan tuuli oli välillä 10-11m/s ja sai aikaan suhteellisen korkean aallokon. Suunnitellut sisäsiivoukset jäivät keikutuksen takia toiseen päivään, mutta Ari pesi likoamassa olleen makuuhytin maton Seilin kannella, kun aallokko oli vähän vaimeampaa.

Lauantaina koimme todellisen yllätyksen, kun samaa kurssia meitä vastaan lensi helikopteri. Vilkuttelimme Seilistä sille ja hetken kuluttua helikopteri oli aivan Seilin vieressä paikallaan niin, että sen aiheuttama ilmavirta tuntui. Kaksi miestä siellä vilkutteli hymyillen meille ja huomattuaan, että otimme kameran esille kurvasivat vielä toiselle puolelle Seiliä poseeraamaan ihan yhtä matalalla. Oli aika herkistävää nähdä toisia ihmisiä 11 päivään ja tosi kivaa, että tulivat moikkaamaan meitä. Tervehdysten jälkeen pilotit nostivat peukut pystyyn ja helikopteri jatkoi Seilin tulosuuntaan. Helikopterissa oli Panaman lippu, mutta ihmettelemme edelleenkin, mikä mahtoi olla heidän tehtävänsä ja mistä olivat lähteneet lentoon, kun tuota matkaa minimissään on yli 2000km Galapagokselle, lähimpään rantaan.

Muonaa meillä näyttää riittävän hyvin, mutta riisit loppuivat yllättäen. 2kg:n avaamattomassa riisipussissa oli eloa ja sen sisältö jouduttiin ripottelemaan Pacificiin. Meille tämä ei ole katastrofi. Onhan varastossa perunoita, pastaa, nuudelia ja vaikka mitä muuta. Sen sijaan japanilaiselle purjehtijatuttavallemme, Fujille, riiseistä luopuminen voisi olla aikamoinen ongelma. Hän kertoi syövänsä joka päivä paljon riisiä ja veneessäkin hänellä oli 70kg:n varasto sitä.

Viikonloppu on taas ohi ja arki edessä, 316Nm (585km) lähempänä määränpäätä!

 

2 kommenttia:

Lauri G. kirjoitti...

Hyvä että matka taittuu. Toivottavasti yhtä mukavasti maaliin asti. Eiköhän nuo kopteripojat olleet tonnikalaveneiden yläkannella asuvia tähystäjiä etsimässä tonnikalaparvia isoille verkoille. Tyyliin 50 tonnia per verkon nosto.

Kaikkea hyvää. Toivon että koko matkan tekniset ongelmat ovat nyt takanapäin...

Jiipee kirjoitti...

Hyvä että vene liikkuu kokoajan, varmaan hieno kokemus toi kopterin vieressäolo, näin kameranlinssin läpi ajateltuna... :)
Hyvää tulevaa juhannusta !