maanantai 2. elokuuta 2010

USA, WISCONSIN – MINNESOTA 24.7.2010


Aamuisessa tihkusateessa keräsimme Toivolassa kimpsumme ja kampsumme. Etelämmäksi oli aikomuksemme ja näin jättää Suurten järvien (Erie, Huron, Michigan, Ontario ja Superior) alue taaksemme. Suurin osa tästä arvokkaasta makeavesialueesta on sitä paitsi Kanadan puolella. Olimme kaukana Michiganin puolella nähneet mainoksen Little Finlandista. Se tuntui niin eksoottiselta, että päätimme piipahtaa siellä, kun kahdesta aukioloajasta toinen sattui juuri tälle lauantaille. Paikka oli Hurleyssä Wisconsinin puolella. 


Sateessa sisään juostuamme paikasta kuului vilkasta puhetta – ei kuitenkaan suomea. Pikku-Suomessa käytiin innokasta keskustelua englanniksi. 2-kerroksisen talon yläkerrassa oli joku tilaisuus pitkien pöytien ääressä. Alakerrassa oli suomalaistavaroiden kauppa ja kahvinurkkaus, josta myös kuului vilkas englanninkielinen keskustelu. Molemmissa paikoissa meitä tervehdittiin ystävällisesti ja vähän ehkä katseltiin kummeksuvasti. 


Little Finland oli selvästi amerikansuomalaisten tärkeä kohtauspaikka. Näiden ihmisten keski-ikä oli ehkä 70-80 vuoden tienoilla. Kaksi myyjää yritti innokkaasti puhua suomea meille, kun kerrankin siihen tarjoutui tilaisuus. Toinen heistä oli varmaankin 80-vuotias ja kertoi oppineensa ensimmäisenä kielenään suomen, kun Sievistä lähtöisin olleet vanhemmat olivat opettaneet. Sitten vähitellen kaveripiirissä englannista oli tullut vallitseva kieli. Samalla tavalla on käynyt varmasti monelle muullekin 2. ja 3. polven amerikansuomalaiselle. Vielä Wisconsinissakin näimme suomenkielisiä nimikylttejä ja Suomen lippuja saloissa USAn lipun kaverina. Little Finlandin ehdottomasti suosituin sana oli SISU, joka komeili vähän yhdessä sun toisessa paikassa.Wisconsinin kauniit erämaa-alueet pikkujärvineen ja jokineen tekivät vaikutuksen. Suolammet olivat valkoisena lumpeenkukista. Järvet ja joet ovat kovassa virkistyskäytössä, sillä ihmiset kuljettavat trailereissa moottoriveneitä, kanootteja ja vesiskoottereita päästäkseen näille vesille. Teiden varsille on rakennettu veneenlaskupaikkoja tätä varten. Ajoimme Wisconsinin halki koillisesta lännen suuntaan. Matkan varrelle osui leveyspiiri 45 astetta, josta on yhtä pitkä matka sekä pohjoisnavalle että päiväntasaajalle. Wisconsinissa ylitimme taas yhden aikavyöhykkeen ja aikaero Suomeen lisääntyi tunnilla. Tiekartan tietojen mukaan Wisconsinissa on alle 6 miljoonaa asukasta. Samaisesta kartasta Anne tutkiskeli maisemareittejä Minnesotan suuntaan.

Aivan Wisconsinin ja Minnesotan länsirajaa pitkin näytti kulkevan tällainen reitti jokea myötäillen – mitä lie Mississippiä! Vaikea uskoa, että tämä sama joki laskee Meksikon lahteen New Orleansin suistoalueella. Mississippi saa alkunsa täältä pohjoisesta Minnesotasta melkein 4000 kilometrin takaa. Ylitimme Mississippin Reeds Landing-nimisen kaupungin kohdalla ja jatkoimme kohti Rochesterissa olevaa KOA-aluetta kohti tien ollessa todella epätasaista jumputusta, kun vanhan betonitien päälle on valettu asfaltti. Se saa ruokailuvälineet hyppimään 'iloisesti' laatikossa eikä varmaankaan ole hyväksi asuntoauton kalustolle. Maisema muuttui silmänkantamattomaksi maissipelloksi.KOA-alueelle asetuttuamme huomasimme, ettei wifi toimi. Ari kävi valittamassa asiasta ja keskusteli puhelimitse alueen omistajan kanssa, joka vakuutteli, ettei heidän systeemissä ole vikaa, vaan meidän koneessa. Meille ehdotettiin taas vanhaa tuttua lääkettä tulla toimistorakennuksen penkeille istumaan tai pesutupaan kaapeliyhteyteen liittämistä. Kokeilimme molemmilla läppäreillä molempia vaihtoehtoja yhtä huonoin tuloksin. Olimme jo menossa perumaan yöpymistämme, kun ilmeisesti joku muukin oli valittanut samasta asiasta ja toimistohenkilöihin oli tullut vauhtia asian tiimoilta. Tässä kohtaa ystävällinen asiakaspalvelu ei enää toiminut. Sen sijaan, että olisivat sanoneet tutkivansa asiaa, he ilmoittivat ykskantaan, että asiakkaan koneessa on vikaa (= uskovat, etteivät asiakkaat osaa käyttää koneitaan).

Rochesteriin saavuttaessa oli sää lämmennyt hellelukemiin ja aurinko paistoi kuumasti, valoisaa iltaa riitti myöhempään, kun kello oli tuntia vähemmän.

Ei kommentteja: