torstai 2. heinäkuuta 2009

RÖNNE, BORNHOLM 26.-29.6.2009

Rönnen huomasimme heti erilaiseksi kuin Ruotsin saarien kaupungit. Tyypillisesti tanskalaiset kivi- ja hirsirakenteiden ruuduttamat talot olivat hauskasti maalattuja. Myös polkupyöräilijöiden määrä oli runsas, niinpä heille oli maalattu kaduille omat kaistat.


Olimme kiinnittyneinä kaupungin satama-altaaseen ja seuraavana päivänä Tanskan kuninkaallisen laivaston alus alkoi peruuttaa meitä kohti juuri parhaaseen lounasaikaamme. Kaikesta päätellen aluksen tarkoituksena oli kiinnittyä pieneen rakoon, joka jäi Suomen Seilin ja rannan väliin. Näin sittemmin tapahtuikin. Komentosillalta vastattiin vilkutuksin meille, joten päättelimme, ettei meidän tarvitse siirtyä, vaikka vähän ahtaalta tuntuikin. Laivaston miehenä Seilin kippari päätteli, että näin tarkka paikka oli käyty etukäteen jalkamiehenä mittaamassa.


Kiertelimme Rönnen mukulakivikatuja ja ihailimme ruututaloja. Sillä välin oli mesaanimastossa hulmuava Suomen lippu herättänyt maanmiehien kiinnostuksen. Turun suunnalta olevan s/y Spican (Finngulf 38) miehistö oli ollut liikkeellä ja tulivat myöhemmin Seilille, kun olimme paikalla. Maija ja Toomas Kasemets kertoivat olevansa matkalla ARCin mukana Karibialle hyvin samoihin aikoihin kuin mekin. Juttua olisi riittänyt vaikka aamuun. Seilin miehistö oli jo aiemmin päättänyt käyttää sunnuntaipäivän Bornholmin saareen tutustumiseen, joten aamusta oli oltava liikkeellä.

Erilaisten vaihtoehtojen jälkeen valitsimme paikallisbussin nro 7, jolta kului melkein kolme tuntia kierrellessään saaren kaikki mahdolliset kylät ja asuinalueet. Sen kyydissä pääsi hyvään käsitykseen, miltä Bornholm näyttää. Muutama ihastuttavan idyllinen kalastajakylä ja laajat peltoaukeat jäivät erityisesti mieleen. Kalastajakylissä talot olivat kuin nukkekoteja - koolla ei pröystäillä.


Jäimme bussista pois Hammershusissa, missä oli käytävä katsastamassa valtavat linnanrauniot, jotka olimme jo nähneet mereltä käsin. Hammershus on saaren varsinainen picnic-kohde. Meille ei sattunut eväitä mukaan, joten kierroksemme päätteeksi nautimme kunnon tanskalaiset smörrebrödit. Palasimme Rönneen bussinro 2:lla, joka tuli suorinta reittiä takaisin tunnissa.


Kovin ovat olleet aikanaan rauhattomia nämä saaret Gotlanti, Öölanti ja Bornholm. Aina on ollut jollain mielessä saaren valloitus ja linnakkeita on jouduttu rakentamaan aikojen alusta.

Ai niin...löytyihän Rönnestä jotain tuttuakin, nimittäin Sindbadin tanskalainen sivuliike.

Ei kommentteja: