sunnuntai 6. syyskuuta 2009

FIGUEIRA DA FOZ 4.9.-5.9.2009


Figueira da Foz on hyvin samanlainen rannikkokaupunki kuin aiemmin käymämme. Kävimme kaupunkiin kuuluvassa pienessä kalastajakylä Buarcosissa, jonka kapeilla kujilla meitä oikein hämmästeltiin. Ei taida tämännäköisiä ihmisiä ihan koko ajan niillä kujilla kulkea. Ihmiset kävivät pienen pienissä puodeissa vihannes- ja ruokaostoksilla, vaikka aika lähellä oli kauppahalli runsaine valikoimineen. Buarcosissa oli pieniä käsityöliikkeitä ja tietysti baareja, mutta myös pieni teatterirakennus. Muuten aika näytti siellä jollain tavalla pysähtyneen.





Kaupunkikuvaan kuuluu olennaisena pitkä korkea silta, A1-valtatie Portoon tai Lissaboniin menee siltaa pitkin. Marinan vierestä kulkee leveä rantabulevardi, joka oli iltaisin kauniisti valaistu. Bulevardi jatkui Buarcosiin asti, missä oli valtavan leveä hiekkaranta. Loma-asuntoja oli taas tarjolla runsaasti ostettavaksi tai vuokrattavaksi. Fig. Fozissa oli jo enemmän ulkomaisia ihmisiä kuin aiemmissa paikoissa.



Portugalissa on tulossa vaalit syyskuun lopulla. Suuria vaalimainoksia on joka puolella ja TV:stä tulee vaaliohjelmia. Portugalin kieli on auennut vain muutaman sanan verran, joten vaalikeskustelujen seuraaminen ei ihan onnistu. Anne on ollut kuulevinaan ‘vassa kuu’, kun portugalilaiset sanovat ‘ole hyvä’, ‘kiitos’ kuitenkin onnistuu jo portugaliksi sekä muutamat lukusanat.



Kalastajat ovat kaikissa merenrantakaupungeissa korkealle arvostettuja. Patsas tai useita sellaisia löytyy kaikista paikoista - tässä esimerkki Figueira da Fozista.

Internet-yhteyksistä on pakko mainita. Niin täällä Fig. Fozissa kuin aiemmassa Leixõessa olivat marinat ratkaisseet langattomat yhteydet mielestään nokkelasti. Leixõessa marinan ravintolan sijainti oli vähän syrjässä kaikkeen muuhun palveluun. Ravintola tarjoaa ilmaiset drinkit kaikille marinaan tulijoille saadakseen asiakkaita. Lisäksi siellä on tarjolla langaton nettiyhteys. Nettiyhteyden salasanoja ei tarvinnut ravintolaan asti lähteä hakemaan, marinan henkilöstö antoi ne suoralta kädeltä. Samoin täällä Fig. Fozissa saimme marinatoimistosta viereisen pikkukahvilan salasanat. Täällä sentään kahvilan pitäjä oli askeleen edellä ja muutti salasanaa tiheästi, koska saamamme salasana ei toiminut. Käytäntö on vähintäänkin kyseenalaista ja epäreilua pieniä ravintolayrittäjiä kohtaan. Marinoissa ei jostain syystä haluta tehdä langattoman nettiyhteyden vaatimaa suhteellisen pientä investointia.

Ei kommentteja: