torstai 13. elokuuta 2009

PORTSMOUTH-GUERNSEY 11.8.-12.8.2009

Huonosti nukutun yön (itse asiassa pari tuntia) jälkeen herätys oli aamukolmelta ja lähtö neljältä pimeälle merelle. Lähtöaikaan vaikutti tietysti vuorovesilaskelmat. Sääennusteet olivat luvanneet suhteellisen hyvää purjehduskeliä Biskajalle asti. Suunnitelmamme oli purjehtia aina Espanjan La Coruñaan yhtäjaksoisesti.

Solentin salmessa oli noin 3 solmun vuorovesivirta, jonka ansiosta saavuimme Isle of Wightin kärjessä oleville Needles-kalliomuodostelmille jo puoli seitsemän aikaan. Kahdessa ja puolessa tunnissa 20 mailia - makeaa matkantekoa.



Koko päivän purjehdimme täysin purjein kohti Ranskaa. Koimme upean auringonlaskun Guernseyn saaren kohdalla, josta suuntasimme Seilin kohti Biskajaa.





Auringon laskun jälkeen muuttui myös keli. Tuuli kääntyi suoraan vastaiseksi ja voimistui siten, että puolen yön aikaan aallot olivat jo 4-5 metrin korkuisia. Anne nukkui sitkeästi aamutunnit hytissä kovasta paukkeesta ja ryskeestä huolimatta - eikä edes tullut merisairaaksi. Aamulla kello 7 tuuli ei osoittanut laantumisen merkkejä ja suuntakin oli edelleen sama SW (=suoraan wastaan). Koko yön kryssiminen vasta-aallokkoon oli vienyt meitä eteenpäin vajaa 20 mailia. Seilin miehistö alkoi kyllästyä. Seuraavaan satamaan eli Ranskan Brestiin oli noin 120 mpk ja La Coruñaan noin 450.

Päätöstä ei tarvinnut kauan miettiä. Käännös 180 astetta ja suunta myötätuulessa kohti Guernseyn saarta, joka on brittiläinen kruununsiirtomaa. Tunnetaan meillä paremmin veroparatiisisaarena. Olipa mukava painella myötikseen muutama tunti ennen saapumista St Peter Portin satamaan. Jatketaan sitten Espanjaan, kun tuulen suunta joskus muuttuu. Meillähän ei pitänyt olla mitään kiirettä.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Huomenta A-pari!
Huh, hurjalta kuulosti. Mitäs näitä nyt olikaan: Ei vara venettä kaada, parempi virsta väärään kuin vaaksa vaaraan!
Hyvää Päivää!
Marja

Unknown kirjoitti...

Heips jälleen:) Terveisiä Punkaharjun maisemistä (oon viikon kesälomalla sienestämässä). Riitun kans täs kateltii teitin matkakertomusta ja ihanalta kuulostaa. Mukavaa, että hyvin menee ja toivotaan samanlaisia myötätuulia purjeisiinne vastedes <3. Rakkain terkuin Kipa ja Riitta Pitkäahontieltä