maanantai 20. syyskuuta 2010

USA, ALASKA, TALKEETNA 2.-3.9.2010


Palasimme Anchoragesta Palmeriin asti, ennen kuin käännyimme pohjoiseen vievälle tielle nro 3, Parks Highwaylle.

Alaskassa mönkkäri on suosituin maastokulkuneuvo ja bensaa pitää olla poltettavaksi.
Aamun synkkä pilvisyys oli vaihtunut täyteen auringonpaisteeseen. Niinpä maisemat näyttivät taas mitä kauneimmilta. Käväisimme matkan varrella juomassa kuumat kaakaot hyvin suomalaiselta näyttävässä maisemassa sillä erotuksella, että täälläkin laitureissa seisoi lentokoneita. Ilmeisesti paikalla oli joskus ollutkin suomalaisia, kun uudistetuissa WC-tiloissa näytti aikanaan olleen jonkun sauna. Tai ainakin niin me päättelimme, kun seinässä oli muistona Misa-kiukaan käyttöohjeet.

Amerikkalainen unelma.
Tämän päivän kohteemme oli Talkeetna, 100 mailia (160 km) pohjoiseen Anchoragesta. Talkeetna ei sijaitse valtatien varressa, vaan sinne on varta vasten käännyttävä ja ajettava tietä, joka päättyy sinne. Harvinaista herkkua oli myös se, että leirintäalue sijaitsi kävelymatkan etäisyydellä kylän keskustasta. Lämpimässä iltapäiväauringossa kävelimme kylälle, jossa oli ihmeen paljon elämää. 


Söimme tällä kertaa ulkona oikein herkulliset cesarsalaatilla ja ravunlihalla täytetyt wrapit. Talkeetna ylpeili omalla olutpanimollaan ja monilla eri olutmerkeillä. Maistoimme paria merkkiä, värin perusteella ei pystynyt arvaamaan makua.

Vuonna 1915 perustettu Talkeetna on ollut kullanetsijöiden kylä. Rautatie rakennettiin sinne vuonna 1919 ja juna kulkee tänä päivänäkin välillä Fairbanks-Talkeetna. Amerikassa junat pitävät aikamoista vihellystä ja torventörinää kulkiessaan taajaman läpi oli yö tai päivä. Talkeetnan monet asukkaat ovat taitavia hirsirakentajia. Ihmiset ovat ylpeitä omasta elämäntavastaan kylässä.


Pohjois-Amerikan korkein vuori on Mt. McKinley. Talkeetnasta on tullut ammattikiipeilijöiden lähtöpaikka, jonne he joka kevät kokoontuvat. Täältä lentokoneet kuljettavat kiipeilijöitä eri kiipeilypaikoille tai Kahiltna-jäätiköllä sijaitsevaan perusleiriin. Lentokenttä sijaitsee kävelymatkan päässä keskustasta. Kiipeilijöiden läsnäolo näkyy kylänraitilla. Toisaalta kylä näyttää hyvin kansainväliseltä, toisaalta kovin maanläheiseltä. Siellä oli mukava vain istuskella ja katsella muita ihmisiä. Talkeetna vetää puoleensa taiteilijoita ja muualta tulleet nuoret ihmiset tykkäävät ainakin kesäisin hengailla kylällä, joka vaikutti kaikin puolin persoonalliselta ja mielenkiintoiselta. Turistit tulevat tänne kalastamaan lohta, laskemaan koskia tai katselemaan maisemia lentokoneesta käsin.


 Entisajan kaivosmiehet ja turkismetsästäjät ovat käyneet täydentämässä muonavarastojaan täällä. Rautatie tuo matkailijoita kaikkialta maailmasta Fairbanksin kautta. Talkeetnassa on säilynyt paljon historiallisia rautatierakennuksia. Kylämaisemaan tuo lisäväriä käsin höylätyt hirsimökit. 


Paikka on ollut miesten kylä: kullanetsijöitä, turkismetsästäjiä ja rautatietyöläisiä. Vanha majatalo on edelleen keskeisellä paikalla. Alun perin se oli ainoastaan kaivostyöläisille tarkoitettu kauppa, mutta myöhemmin se tarjosi sekä majoitusta että ruokaa. Alaskan kaivostoiminnan alkuaikoina ja turkismetsästäjien aikaan jokaisessa kaupungissa, jokaisessa joenhaarassa ja joka 10. maili oli majatalo tai pieni mökki, missä matkaajat pystyivät levähtämään.


Talkeetna- ja Chulitna- joet yhtyvät täällä 504 kilometriä pitkään Susitna-jokeen. Talkeetna tarkoittaakin intiaanien kielellä: 'Siellä, missä joet yhtyvät', kylässä asuu n. 800 henkilöä.

Aamulla olimme hyvillämme, että poikkesimme Talkeetnaan, emmekä ajaneet ohi. Palasimme 14,5 mailia takaisin samaa tietä ja käännyimme kohti Denalin kansallispuistoa, jonne matkaa oli tiedossa 124 mailia. Matkalla näimme mielenkiintoisen näköisen 'sekatavarakaupan' nimeltään Wal*Mike's. 


Jotain virikettä nimeen on varmaan antanut yksi maaliman suurimmista kauppaketjuista Wal*Mart. Wal*Mike's ei tarjonnut tuoreita ruokatavaroita, muuten melkein mitä vaan. Kaupan pihassa ja sisällä vallitsi epäjärjestyksen järjestys – jonkinlainen järjestys kuitenkin. 


Kaupassa huomasimme saman kuin Anchoragessa; ei ole epäilystäkään siitä, kuka on Alaskan näkyvin henkilö tänä päivänä. Hänestä ollaan varmaan montaa mieltä niin Alaskassa kuin muuallakin maailmassa. Mitä ilmeisimmin hänen mustavalkoiset ajatuksensa puhuttelevat jotain osaa alaskalaisista. Sarah Palin nousi maailman tietoisuuteen ollessaan USAn varapresidenttiehdokkaana joku vuosi sitten. Pahvi-Sarah seisoo monessa kaupassa, niin täällä Wal*Mike'sissakin, jossa oli hänen kirjojaan ja muuta Sarah-tavaraa. 


Kauppias-Mike oli aikamoinen persoona ja kirjoittanut monen tavaran kohdalle jonkun sopivalta tuntuvan sutkauksen.

 
 







Ei kommentteja: