keskiviikko 8. joulukuuta 2010

PERU, CHIVAY JA COLCA CANYON 26.-28.11.2010


Punosta Chivayhin on 200 kilometriä korkealla ylätasangolla ja karussa maisemassa. Välillä sentään saattaa vilahtaa joku kosteampi kohta, missä laama- ja alpakkalaumat laiduntavat. Chivayhin saavutaan komean kiviportin läpi, jonka kohdalla meidät pysäytettiin, koska lupa Colca Canyonille oli lunastettava tässä kohtaa.


Meillä oli etukäteistietoa hotellista, jonne olimme aikoneet majoittua. Casa Andina-ketjuun kuuluva hotelli oli Punon kokemuksen jälkeen suorastaan luksusta ihan joka suhteessa. Hotellihuoneen ikkunan alta paimen kuljetti karjaansa aamuin illoin ja kukko herätti aamulla laulullaan. Emme ole juurikaan laskeutuneet alaspäin vuorilta, sillä noin 5000 asukkaan Chivay sijaitsee yli 3600 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupunki on pieni, kaikki on kävelymatkan päässä. Keskustaan kuuluu tietysti Plaza de Armas-aukio kirkkoineen. Kirkko näytti aika upealta päältäpäin, mutta sisäosat olivat pahasti rapistumassa. Silti se ei estänyt ihmisiä rukoilemasta ja tuomasta tuoreita kukkia pyhimyksilleen. Keskusaukiolla oli perinneasuihin pukeutuneita naisia, lapsia karitsoineen ja laamoineen odottamassa turistibusseja. Markkinapaikalla oli myytävänä kaikenmaailman käsitöitä ja tietysti ruokaa, hedelmiä ja vihanneksia.



COLCA CANYON

3400 metrin syvyinen ja pituudeltaan 100 kilometrin mittainen kanjoni on yksi maailman syvimmistä, esimerkiksi USAn Grand Canyoniin verrattuna sen syvyys on noin kaksinkertainen. Kanjonille johtaa mielenkiintoinen, kapea ja kuoppainen hiekkatie. Moneen kertaan kiittelimme mielessämme, että meillä oli maasturin maavara autossa. 


Matkalla pystyimme ihailemaan jopa yli 2000 vuotta vanhoja viljelypengerryksiä, joiden vesihuolto on hoidettu Madeiran levadojen tapaan.


Aamu, kun oli, paikalliset ihmiset ohjasivat karjaa laitumille tai olivat menossa peltotilkuilleen töihin lapiot olalla. Aasi saattoi kantaa raskaampia työvälineitä selässään. Jotkut naiset kiiruhtivat kantoliinanyytit selässään myyntipaikoilleen odottamaan turisteja. Emme nähneet menomatkalla yhtään turistiautoa. Toisaalta ajoimme niin ahtaan tuntuisista tunneleista, että ihmettelimme, mahtoiko niistä mikään turistibussi läpi päästäkään.


Colca Canyonin pitäisi olla paras paikka bongata kondorikotka, Andien tunnetuin lintu. Siitähän ovat laulaneet jo Helsingin kaduilla tutut 'inkabändit' ihan kyllästymiseen asti: 'El Condor Pasa' (Kotka lentää). Itse asiassa näimme kondorikotkan liitävän ajaessamme etappiamme kohti – mahtava näky. Saavuttuamme tavoitteeseemme huomasimme paikalla olevan paljon muitakin turisteja. Olimme varmaan myöhäisimmät saapujat paikalle, kondorit liitelevät ahkerimmin aikaisin aamulla. La Cruz del Condor -risti on Colca Canyonin korkeimmalla kohdalla ja sen juurelta on parhaat paikat nähdä kondorin taidokasta liitelyä. 


Ottaessamme kuvaa ristin kohdalla joku oli kuullut meidän puhuvan suomea. Siirryttyämme varsinaisille katselupaikoille kaksi suomalaista luontokuvaajaa, Jouni Klinga ja Jan Kuparinen, tervehtivät meitä selvällä suomen kielellä. Hekin olivat liikkeellä vuokratulla autolla. Aika omituisessa maailmankolkassa tapasimme maanmiehiämme pitkään, pitkään aikaan. Siinä rupatellessamme kanjonista liiteli kuin tilauksesta kondori kaikkien kuvattavaksi. Pitäisi olla ammattilaisen kamera kondoriliidon tallennukseen.


Kondorikotka on käynyt harvinaisemmaksi. Kuuleman mukaan se oli ennen tavallinen näky Machu Picchulla, tänä päivänä ohilentojen määrä on selkeästi vähentynyt. Kondorin liito on upeaa katsella. Inkojen pyhä lintu on maailman suurin lentävä lintu, vaikkei sen paljon siipiä tarvitse räpytellä. Se yksinkertaisesti avaa jopa 3 metrin siipivälinsä ja nautiskelee ilmavirtojen nosteista tuntikausia. Seuraavassa kuvassa esiintyvän kondorikotkan komean liidon vangitsi kamerallaan Jan Kuparinen.


 
Palatessamme kanjonilta käväisimme matkan varrella olleissa vuoristokylissä. Pysähdyimme välillä katsomaan, mitä pelloilla kasvatettiin. Loppupäivän vietimme, jos mahdollista, vieläkin pienemmillä teillä. Ihmiset asuvat mitä huonoimpien tieyhteyksien takana omissa pikkukylissään.


Toinen lähikuvassa esiintyvä on marsuhaukka.

Ei kommentteja: