tiistai 23. kesäkuuta 2009

BORGHOLM 23.6.2009

S/y Triton lähti vierestämme uudelle legille Kalmarin suuntaan heti aamusta.


Meillä oli tarkoitus kuluttaa tämä päivä Borgholmiin tutustumiseen. Kohteiksi otimme kuningasperheen kesälinnan, Sollidenin ja Borgholmin linnan rauniot. Molemmat sijaitsevat lähellä toisiaan ja sopivat hyvin aamulenkin kohteiksi.



Sollidenin linnaan ei luonnollisesti ole pääsyä, mutta ympäröivää puistoa saa kierrellä mielinmäärin ja istuskella penkeillä ihailemassa patsaita ja erilaisia istutuksia. Kuningasperhe käy viettämässä kesää täällä ja Borgholmissa järjestetään joka kesä heinäkuun alussa prinsessa Victorian synttärit. Niistähän saamme lukea lähes jokaisesta naistenlehdestä Suomessakin.


Ruusua sanotaan kukkien kuningattareksi ja täällä kuningaskunnassa käymillämme saarilla ei ruusujen määrässä pihistellä. Sollidenissakin oli vaikka minkälaisia ruusuja, jotkut on nimetty kuuluisuuksien mukaan mm. Queen Elisabeth, Ingrid Bergman. Borgholmissa on paljon puuhuviloita, joita koristaa mitä kauneimmat köynnösruusut. Läheskään kaikki ruusut eivät ole vielä kukassa, joten pitää käyttää mielikuvitusta ajatellakseen, miten kauniisti ne aikanaan kukkivat.


Sollidenin ja Borgholmin linnojen välillä lehmät laiduntavat vapaasti ja olivat sen verran kuninkaallisia, että juuri juuri lotkauttivat korvaansa meihin tasavaltalaisiin.

Borgholmin linnan raunioiden vanhimmat osat ovat peräisin jopa 1100-luvulta ja valmiimmillaan se on ollut 1761. Asukeista mainittakoon Mauno Ladonlukko, Juhana III ja Katarina Jagellonica, jotka taisivat vaikuttaa aikanaan myös Suomen Turussa, aikansa aikaansaavia ihmisiä. Tänä päivänä raunioilla järjestetään konsertteja. Nytkin heinäkuussa on tulossa entisen ABBAn Björn Anderssonin orkesteri, Thomas Ledin joitakin mainitaksemme. Borgholmin linnan rauniot ovat korkealla mäellä, joten ne näkyvät kauas merelle Borgholmia lähestyttäessä.


Vierassataman palvelut ovat hyvät ja läheisen hotellin sauna-/allasosasto on veneilijöiden vapaassa käytössä. Satama on täyttynyt veneistä, kun eilinen tyyni ilma muuttui tänään n. 10m/s tuuleksi.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Mielenkiintoisia paikkoja ja AURINKOA ! Hauskaa, että lehmät laiduntavat siellä vapaasti.
Täälläkin on vihdoin paistanut aurinko ihan kunnolla, kyllähän sitä juhannuksena odoteltiinkin.
Joku sanoi että kulkee juhannuksena samoissa vaatteissa kuin pääsiäisenä, kun ei muuten tarkene. Se kertonee jotain ;)
Terkuin, Anu